Op vakantie bij onze oosterburen

Datum plaatsen bericht 2 January 2015
Categorie van het artikel Bestemmingen

Duitsland. Een prachtig, groot en afwisselend land. Je kan er naar toe voor een vakantie dicht bij huis, maar iedereen zal het met me eens zijn dat de West-Duitse deelstaten zeker niet ‘dicht bij huis’ zijn. Juist door het grote oppervlakte is er veel keuze. Er zijn vele mooie steden, er is prachtige natuur, je kan naar het strand, je kan er wintersporten en bergbeklimmen. Het is leuk om naar toe te gaan met je partner, kinderen of vrienden.

Vakantieparken in ons eigen NederlandLaat ik beginnen met de steden, want er zijn er veel die de moeite waard zijn. Natuurlijk is er Berlijn, gelegen in het westen. Deze stad kent natuurlijk een roerige geschiedenis, waar nog veel van terug te zien is. Je kan naar de overblijfselen van de muur, je kan naar Checkpoint Charlie of naar het Holocaustmonument. Daarnaast zijn er veel prachtige bouwwerken, zoals de Brandenburger Tor, het Rijksdaggebouw of Reichstagsgebäude, en de Fernsehturm waar een restaurant in gevestigd is dat ronddraait. Behalve mooie gebouwen en vele winkels is Berlijn ook een erg groene stad, bezoek één van de vele parken om lekker tot rust te komen. Ook kan je kiezen tussen een combinatie tussen Berlijn en de omliggende natuur, door op vakantie te gaan naar Brandenburg, de deelstaat die Berlijn omringd.

Behalve Berlijn zijn er meer mooie steden, zoals Hamburg in het noorden, Düsseldorf en Keulen in het westen en München in het zuiden. Keulen is bekend vanwege de Dom, maar ook vanwege de Carnaval die hier uitbundig wordt gevierd. Het is een leuke stad voor een weekendje weg of een uitstapje tijdens uw vakantie in de buurt.

Thüringer WoudBehalve steden is er ook veel prachtige natuur. Zoals het Thüringer Woud in het gelijknamige Thüringen, hier kan heerlijk gefietst en gewandeld worden. Of het Beierse Woud, met romantische beekjes en het grote Rachelsee. Een ander bekend gebied is het Zwarte Woud, bestaande uit onder andere bergen, bossen en rivieren. Ook eiland Rügen is erg mooi, het ligt in het noorden van het land en het is er heerlijk rustig. Het Ruhrgebied is misschien niet de plek waar je aan natuur denkt, maar tegenwoordig zijn de spoorrails overwoekerd door gras, en eigenlijk is het nu gewoon een mooi natuurpark van 200 hectare. Langs de rivier de Ruhr is een meer dan 200 kilometer lang fietspad.

Zoals ik al zei is er ook strand en zee in Duitsland, in het noorden. Bijvoorbeeld op het eiland Sylt of dichter bij huis Norderney. Maar je kan ook naar het Steinhuder Meer, deze is 32 vierkante kilometer en heerlijk voor de watersporters. Voor wintersporters zijn er ook een aantal mooie gebieden, zoals ook te lezen is in de vorige blog. Andere buitensporters, zoals bergbeklimmers, kunnen met name hun hart ophalen in het zuiden van Duitsland.

Movie Park Germany is één van de vele pretparken in DuistlandMet kinderen, maar eigenlijk ook zonder, zijn uitstapjes naar pretparken erg leuk. Bezoekbijvoorbeeld Stukbrock, een park gericht op filmstunts en tevens een dierenpark. In dezelfde omgeving, bij Paderborn, vindt u meerdere vogelparken die leuk zijn om te bezoeken. Twee parken die onder Nederlanders het meest bekend zijn, zijn Movie Park Germany en Fantasialand. Een bijzonder groot park, anderhalf keer zo groot als Disneyland Parijs, is Europa-park Duitsland. Hier kan je je makkelijk meerdere dagen vermaken. Je vindt dit grote park bij de Franse grens in de deelstaat Baden-Württemberg.

Door: Ellen Santen